Katuliiduista


Mun on nyt pakko työntää sormeni tähän soppaan, joka on myllännyt sosiaalista mediaa ja puhututtanut monia. Kyse on siis niinkin viattomasta ja hauskasta asiasta kuin katuliidut.


 Kun mä katon taaksepäin mun lapsuuteen, yksi suurimmista iloista varsinkin kesäisin oli piirtää mitä hienompia ja värikkäämpiä kuvia jonnekin, jossa se oli asvaltin ansiosta mahdollista. Muistan kuinka piirrettiin värikkäitä kukkia, laineita ja eläimiä, sekä hypättiin ruutua. Joskus vaatteetkin saivat väriä, mutta sen ei annettu haitata taiteilua. Muistan myös kuinka harmitti kun nämä upeat taideteokset huuhtoituivat pois sateella. Tahdon näin taiteen ja luovuuden puoltajana myös omien lapsieni joskus kaukana tulevaisuudessa saavan näyttää mielikuvituksiensa salat katuliiduilla piirtämällä. Nyt kuitenkin yhä useimmissa taloyhtiöissä on kielletty katuliiduilla piirtäminen talojen pihoissa. Missä lasten tulisi niillä sitten piirtää? Useimmiten vastaus tähän kysymykseen on ollut julkiset kulkuväylät, mutta ovatko ne turvallisia lapsille? Niitä käyttävät myös mm. pyöräilijät ja rullalautailijat, joiden tiellä maassa polvillaan oleva lapsi voi olla. Seuraavaksi yleisin vastaus on parkkipaikat. Siis mitä? Autoja ja moottoripyöriä? Katuliidut ovat täysin laillinen ja luova ajanviete lapsille, siispä miksi niitä ei saisi käyttää lapsesta vastuussa olevan aikuisen hyväksi ja tuvalliseksi toteamassa paikassa?


       "Leikitellä ei pidä tiellä, sen sinä muistat kai"

                                   - Lasten liikennelaulu

 Mua oikeasti ihmetyttää se, että miten joku voi oikeasti pahoittaa mielensä katuliitu-taiteesta. Luin  tapauksista, joissa jokin ulkopuolinen aikuinen on tullut äkäisenä häätämään lapset pihasta, jolloin lapset ovat kauhuissaan juosseet kotiin. Varsinkin pienet lapset saattavat säikähtää vihaista katuliidut takavarikoivaa känkkäränkkää. Se, jota häiritsee asvaltin pintaa koristavat pois huuhtoituvat piirrokset voi vetää kukkahatun syvemmälle päähänsä niin, että silmät peittyy, sillä on valittaa asioista joita ei nää. Vai onko? Sillä kukkahattuiset tädit ja elämänkoulun käyneet sedät kyllä löytävät kaikkialta jotain mistä pahoittaa mielensä.

Jotkut kuvailevat piirroksia rumiksi töherryksiksi, toiset taas katumaiseman pilaajiksi. Lasten taiteilun aiheet ovat iloisia ja viattomia, kaiken lisäksi värikkäitä. Ne piristävät väreillään mukavasti harmaata katumaisemaa ja takoo pieniä ilonkipinöitä iloisilla aiheillaan. Ymmärtäisin katuliiduista valittajia, jos lapset piirtäisivät liiduilla asvalttiin pentagrammeja ja hakaristejä, mutta silloin olisi oikeasti jotain vialla. Sitä paitsi, ne lapsien taideteokset huuhtoutuvat pois seuraavan sateen aikana, joten miksi ottaa niistä turhaa stressiä?

"Löpö löpö löpö, se on ihan höpö, joka leikistä suuttuu"                                         

                                                      - Lörpötys (lastenlaulu)
                                                          

Mun mielestä on hienoa, että lapsilla on tapoja purkaa mielikuvitustaan ja harjoittaa omaa luovuuttaan, joka on tärkeää myös lapsen oppimisen ja kehityksen kannalta. Jos näyttää siltä, että lapset piirtävät muuallekkin kuin asvalttiin, niin voihan siihen pyytää jonkun aikuisen seuraamaan tätä toimintaa, mutta annetaan lasten olla lapsia ja antaa niiden tehdä sitä mitä lasten kuuluu, eli leikkiä. Sitähän se katuliiduilla taiteilu loppujen lopuksi lapselle on.


- SanniEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakkaudesta ne pojatkin potkii

Moni varmasti muistaa sanonnan "rakkaudesta se hevonenkin potkii". Usein sitä on käytetty nuorille tytöille tai tyttölapsille, j...