Monikulttuurisuudesta

Nyt kun mediassa on kovasti puhuttu monikulttuurisuudesta, ajattelin tuoda esiin muutamia seikkoja kuumana käyvään keskusteluun liittyen. En kirjoittanut tätä tuodakseni omaa mielipidettäni esiin, vaan ajatusten herättämiseksi ja pohdinnan kannalta.


Eli olen seurannut koneen näyttö huurussa keskusteluja, kommentointia ja uutisointia kyseisestä aiheesta ja monesti monikulttuurisuutta vastustavat harmittelevat sitä, että heidät leimataan rasisteiksi, vaikka he ovat mielestään pikemminkin maahanmuuttovastaisia. Onhan se hieman pahoiteltavaa, koska onhan mm. tadoudella perusteltu maahanmuuttovastaisuus ihan eri asia kuin rasismi. Mutta yksi seikka, mikä mulle pistää silmään on se, miten käydyissä keskusteluissa maahanmuuttovastaisuus ja monikulttuurisuuden vastustaminen perustellaan. Siksi haluaisinkin kysyä; miten sinä perustelet vastustamisesi?


Jos argumenttisi ovat luokkaa "monikulttuurisuuden haitat huomataan vasta sitten kun lähiöt palavat, vaimosi ja lapsesi on raiskattu, sekä sinut on pahoinpidelty", niin olet jo aika syvällä rasismiliemessä ja voin huoletta todeta, että olet yksinkertaisesti suppeamielinen ja tiedon puutteesta myös pelokas, etkä taida tietää mitä kulttuuri tarkoittaa. Sillä mihinkään kulttuuriin ei kuulu talojen poltto, raiskaaminen, eikä pahoinpiteleminen. Ne hälyttävät jo isommista ongelmista, kuten rikollisuudesta ja mielenterveysongelmista, eikä kulttuurien sekottumisesta. Paljon on mielenterveysongelmia ja rikollisuutta myös ns. alkuperäisissä suomalaisissa, siitä ei vain puhuta, vaan se halutaan vain lakaista maton alle: pois näkyvistä, pois mielestä. Se ei kuitenkaan muuta todellisuutta. 
Jos argumenttisi ovat luokkaa "minua huolettaa työttömyys ja vallitseva taudellinen tilanne" ja oikeasti myös ajattelet niin, etkä vain piiloudu sanojen taakse, niin tulen kättelemään. Sillä vaikka en itse ole maahanmuuttoa vastaan tai sen rajoittamisen kannalla, niin olet osannut kuitenkin perustella mielipiteesi fiksusti. Erilaisia mielipiteitä tarvitaan ja niiden esille tuominen on rikastavaa, koska silloin voidaan helpommin punnita ja katsoa asioita monelta eri kantilta yhteisessä päätöksenteossa, joka taas johtaa hyviin ja kannattaviin ratkaisuihin. Mutta jos olen ymmärtänyt oikein, on kyse kuitenkin jostain muusta. Monikulttuurisuudella ei tarkoiteta itse maahanmuuttoa, vaan yhteiskunnan tilaa jossa vallitsee monia eri kulttuureita toisiaan kunnioittaen. Monikulttuurisuus on jo Suomessa jossain määrin toteutunut, sillä kyllähän täällä asuu ihmisiä eri kulttuureista ja he saavat niitä harjoittaa. Se mistä tämä sekasortoinen keskustelu sai alkunsa, oli perussuomalaisen kansanedustajan Facebook-kirjoitus, jossa käsiteltiin suomalaiseen kulttuuriin panostamista ja sen tekemistä ns. Suomen oletuskulttuuriksi uskontoineen, kielineen, taiteineen ja lakeineen. Totuus on kuitenkin se, että et sä vaan yksinkertaisesti voi mennä suomeapuhumattoman luo ja käskeä puhumaan suomea, tai tunauttaa muslimia Raamatulla päähän ja sanoa, että ala uskoa. Tällä periaatteella on Suomen maaperällä ahdistettu nurkkaan myös saamelaisia, jotka olivat Suomen alueella jo ennen suomalaisia. Heilläkin on alunperin ollut Suomessa oma kulttuuri, tavat ja uskonto, nyt vain se, mitä niistä on jäljellä.
Oletko ikinä miettinyt sitä, että suomalaisia asuu muuallakin kuin Suomessa? Suomalaisia muutti  ulkomaille tilastokeskusken mukaan 15490 henkilöä vuoden 2014 aikana ja määrä on vain kasvussa. Oletko kuullut ulkomailla asuvilta läheisiltäsi, että heidän suomalaisuuttaan yritettäisiin kitkeä ja kulttuurin näkymistä vähentää? Ehei, en minäkään.


Nykyaikaisena nuorena nään monikulttuurisuudessa paljon hyvää. Mulla on ulkomaalaistaustaisia kavereita ja pidän sitä rikkautena. Kielten oppiminen ja kulttuuritietous on hyödyllistä yhä vain kansainvälistyvämmässä, median ja internetin kyllästämässä maailmassa. Lapset oppivat jo nuorella iällä maista ja kulttuureista, joka on hyödyksi tulevaisuuden maailmassa, sillä jatkuva kansainvälistyminen on väistämätöntä. On tärkeää tietää, miten ihmiset elävät missäkin maassa ja sitä tulee osata kunnioittaa.


Tulevaisuuden, sekä nykynuorten ja -lapsien puolesta haluaisinkin muistuttaa kansanedustajia ja muita päättäjiä siitä, kenelle te tässä Suomea luotte. Ette pelkästään itsellenne, vaan myös nuoremmalle väestölle, joka tulee elämään täällä vielä teidän jälkeennekin. Tämä maapallo on meidän kaikkien eri kansallisuuksista ja kulttuureista olevien ihmisten yhteinen asuinpaikka, halusit tai et.

2 kommenttia:

  1. Sen verta vaan tohon "minua huolettaa työttömyys ja vallitseva taloudellinen tilanne" -perusteluun, et aika huono perustelu. Tämän 2008 alkaneen talouskriisin juuret ovat yhdysvalloissa ja suurin osa työttömyydestä johtuu rakennemuutoksesta. Eli lopulta perustelu taisikin olla "ne vie meidän työt" - enpä kättelisi sellaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Tarkoitankin tuossa, että henkilö, joka perustelee kantansa taloudella, on oikeilla jäljillä etsiessään perusteluja jostain muualta kuin omista ennakkoluuloistaan.

      Poista

Rakkaudesta ne pojatkin potkii

Moni varmasti muistaa sanonnan "rakkaudesta se hevonenkin potkii". Usein sitä on käytetty nuorille tytöille tai tyttölapsille, j...